4 februari 2011

Till Minne av Niccelia´s Halle Berry

Vår lilla tös finns inte längre – hon var en kämpe, men efter nästan tio månader fick hon somna in i mattes famn. Jag fick samtalet för några dagar sedan och kan publicera denna så sorgliga nyhet först nu, efter att ha fått ägarnas tillåtelse.

Halle föddes till synes frisk som vilken underbar liten valp som helst, lite mindre än sina syskon men pigg som ett jehu – alltid på G! Hennes husse & matte älskade henne från första stund och allt började så där härligt som det skall när man kommer hem med sin efterlängtade valp. Halle stormtrivdes i sitt nya hem och det var så roligt att hennes ägare valde att då och då komma förbi här hemma och visa upp hennes framsteg.

När Halle var några månader fick hon symptom som gjorde oss och flertalet veterinärer förundrade. Hon fick ett par oförklarliga sår i munnen, inflammationer i sin lilla kropp och vid ett tillfälle även problem med sin päls som tidigare varit så blank och fin. Ena veckan var hon inlagd på Strömsholm och vi trodde det var slut, andra veckan var hon pigg som vanligt och klassens ljus på valpkursen – hennes husse & matte har pendlat mellan hopp och djupaste förtvivlan.

Den lilla kroppen har fått utstå penicillin & kortisonkurer, röntgen och scanning för sm. Hennes njurar, blod, lever, lungor och hjärta har kollats minutiöst. Flertalet immuntester har genomförts och ingen veterinär har kunnat ställa diagnos- det enda man varit överens om är att Halle var en kämpe med starkt hjärta. Ägarna har gjort precis allt för sin älskade valp och tillbringat 100-tals timmar på olika kliniker för att ge henne hjälp.

I söndags busade och lekte Halle som vanligt – maten gick ner på ett blink och några timmar senare blir hon plötsligt dålig, så dålig att man i ilfart åker till veterinärkliniken. Där kommer man fram till att hennes kamp får vara över och djupt chockade får ägarna åka hem utan sin lilla vackra. Utan Halle som varit en sådan glädjespridare, så go och pigg på att alltid vara just där husse & matte befunnit sig.

Det är varje uppfödares mardröm – att få en valp som inte är frisk! Alla tester som tas på de hundar som väljs ut till avel till trots. Vi vet att inte alla att små djurbarn är ämnade att leva – hur sorgligt det än är. Oftast får de bara leva några timmar, eller dagar och lämnar aldrig sin uppfödare.

Ofta pratar man inte om dessa små värnlösa som inte fick någon chans till livet. Det är alltid lättare att förmedla det positiva och underbara, hur mänskligt som helst!

Det senaste jag fick berättat för mig var ett liknande fall där man trodde att tiken kunde ha fått borrelia under sin dräktighet och på så vis orsakat valpens diffusa symptom. Jag bor lyckligtvis där det är ovanligt med fästingar, och skyddar mina hundar med de medel som finns. Till trots för detta så löper man ändå risk för sjukdomen, kanske var det just det som orsakade Halles korta liv.

Tankarna går till fina Anna & Mattias, kramar till Er båda och tack för att Ni verkligen gjorde allt för Halle Berry!

Sov gott lilla vackra tös...