28 mars 2011

Veterinärbesök o en vecka gammal.

I dag har vi tid hos vet och lilla Jerry Lee får följa med innanför min tröja. Jag har väntat då jag inte velat stressa Liza eftersom läget har varit så skört de senaste dagarna.
Lilla Jerry Lee växer uselt...han ligger fortfarande på ynka 93 gram och nu behöver det hända något om detta skall gå vägen. Inser att hans magsäck lär vara mikroskopisk, men om han bara får i sig för att hålla sig vid liv så lär han inte fixa detta.
Små nyfödda gryn brukar inte svara på penicillin de första dygnen, vi får se om vår lille får det och vad som händer.
Återkommer i em med lägesrapport.

17.00 Jodå, veterinären var förundrad över Jerry Lee och hans järnvilja - men precis som jag bekymrad över huruvida han har en chans att överleva. Gör han det så finns det ingenting som säger att han inte skulle bli normalstor och frisk. Valpar med så låga odds, men med den kämpaglöden är sannolikt mkt starka, det säger sig själv.

Vi kämpar på, jag kan bara inte vända honom ryggen nu....han gör vad han kan stackarn för att hänga med!

Liza är nu testad och röntgad - jag ville veta till 100% att det inte fanns det minsta kvar i henne efter förlossningen och naturligtvis få reda på orsaken till att vi miste tre av fyra valpar. Den vanligaste orsaken är bakterier och hon går på en mild penicillinkur nu.

Herpes är en livshotande sjukdom för små nyfödda, oftast föds de levande men faller ur en efter en. I detta fall vet vi inte än - det får analyserna visa.

Många uppfödare ger sina tikar en penicillinkur i samband med parning vilket min vet alltid absolut avrådit från! Man slår ut värdefullt immunförsvar och den dagen man verkligen behöver behandla sin tik/ valpar så kanske de blivit resistenta. Jag är lite tvetydig i frågan då jag vet tikar som fått friska kullar med penicillin i sig......och tikar som mist valpar utan att ha blivit "förbehandlade" - precis som tvärtom!
Veterinärer har olika åsikter i ämnet och vissa skriver ut medikamenter lite här o där, medan andra är mer restriktiva, vem vet vem som har rätt?

Så, En vecka gammal och 93 gram, en mycket blygsam viktökning från de 76 han fick med sig.Det är bara att härda ut o fortsätta kampen där varje gram o dag är betydelsefulla!

Må så bäst!

PS) JA, naturligtvis ger jag honom mjölkersättning åxå...han vägrar ta nappen, men får droppvis via en spruta. Liza får även hon käk i valplådan som hon ju vägrar lämna....man får bära ut henne och just nu går hon på diet av köttfärs, lever, äggula o välling som hon allra nådigast slurpar i sig.