19 oktober 2010

Åter från Ungern.....och hundar på djurmarknad!

En helg fylld av upplevelser i en otroligt vacker stad - Pecs som ligger tre timmars taxiresa från Budapest. Det är som liten sagovärld med myllrande små gränder, torg och en arkitektur som är något aldeles extra. Allt ser ut som om det vore gjort av den skiraste kristyr och det finns inte ett fönster, dörr, eller hus som är det andra likt. Cafeérna avlöser varandra och det är otroligt skönt att få vara ifred...... Antingen beror det på att mitt "Bäst-före-datum" gått ut, eller så är ungrarna hyfsat lika oss svenskar. Man låter folk få kolla i lugn och ro i affärer, och man springer inte efter på marknaden och försöker kasta på en en massa grejer, skönt oavsett orsak:)

I söndags åkte vi till den lokala marknadsplatsen.....och här kan man verkligen fynda precis allt!! Jag var varnad innan då man inte bara finner krimskrams, antikviteter, kläder och You name it.......här säljs även levande djur.

Vi har alla sett dokumentärfilmer och vedervärdiga klipp med undernärda olyckliga hundvalpar och jag stålsatte mig verkligen ju längre in bland alla stånd vi tog oss.

Plötsligt befinner vi oss i en myllrande Zoo-butik, utomhus....en lång gata med bagageluckor, burar, kartonger och Gud vet....fiskar, fåglar, getter, får, kattungar och mängder av hundar. Jag sväljer och frågar försiktigt om jag får fotografera och möts bara av stolta uppfödares leenden - här nedan publiceras några av de bilder som togs.


Jag vill tillägga att jag inte såg en enda hund som visade spår av vanskötsel och jag träffade inte en enda uppfödare/ägare som var otrevlig där jag gick med min kamera....... Däremot kände jag en sorg över dessa djur som exponerades så lättvindigt denna kyliga höstdag - små valpar skall vara hemma i trygghet, inte i en kartong på en marknad!För svenska uppfödare finns inte detta på kartan.....att köpa valp utan någon som helst koll på vare sig sjukdomar, stamtavla, eller annat. Eller att sälja till någon som kommer släntrande förbi och dealar om priset. Alla blir vi galna när vi läser om beslag vid gränsen av insmugglade hundar. Jag kan säga att de intyg som det viftades med från olika håll och kanter inte kändes 100.....priset en smugglare handlar för är kanske 5% av våra priser i Sverige - mycket pengar med andra ord som lockar de mindre nogräknade till skumma affärer. Affärer som görs varje dag även i det "duktiga Sverige"

Jag träffade även en uppfödare av rasen Kaukasisk Owtjarka, han hade sina valpar på ett traktorflak.....där låg de och sov lugnt - man får hoppas de köptes av kunniga personer...det har länge talats om ett förbud av rasen i Sverige på grund av deras angrepp på människor.

För oss är det ofattbart, I know!

Sista bilden är på kvinnan med sina två kamomillluktande småttisar som hon varsamt höll fram emot mig. "Love" är det enda engelska ord hon kan, Love säger hon flera gånger.....