31 januari 2013

Korrekta stamtavlor.....

Inom hundvärlden är det vi uppfödare som på heder och samvete intygar våra valpars härstamning. Vi skickar in våra uppgifter till Svenska Kennelklubben som i sin tur skapar stamtavla och handlingar som följer med varje individ. Detta är en rutin som kan ifrågasättas då det bygger på 100% ärlighet från varje enskild uppfödare. Systemet fungerar nog rätt bra eftersom man inte ändrat kraven och begärt DNA-typning som är en självklarhet inom annan avel ex vissa hästraser.

Alla är vi naturligtvis livrädda för att köpa in en hund med inkorrekt stamtavla – vem vill bli lurad och riskera dundertabbar i sitt avelsarbete?

För drygt två år sedan lånade jag en hane för att para en av mina tikar och ett par veckor innan förlossningen blev jag kontaktad av en person som berättade att hanens stamtavla antagligen inte var korrekt. Den glädje jag känt inför min blivande valpkull förbyttes till en mardröm av misstro och förtvivlan. Blodprover togs omedelbart för att DNA-typning skulle genomföras.

Mina valpar föddes, de var alldeles för små och alla utom en hade gett upp redan i moderlivet. Efter 9 dygns slit orkade inte vår lille prins kämpa mer och jag stod där med min olyckliga tik. Här kunde min historia ha slutat, jag hade kunnat glömma alltsammans då jag ju faktiskt inte fick behålla några valpar……

Några månader senare blev jag kontaktad med anledning av DNA-typningen: ”Vi ändrar många stamtavlor per år pga felaktiga uppgifter från olika uppfödare. I detta fall ser vi ingen anledning att göra någon förändring”
Det var ju skönt tyckte jag, men jag hade ju inga valpar och mitt liv rullade vidare.

Ytterligare ett halvår går och jag får chansen att köpa in hanen, han är underbar och jag var så himla glad. Snabbt fann sig ”Kevin” tillrätta hos oss och även om det har viskats en del om hans ursprung har jag känt mig trygg med att förlita mig på vetenskapen.

I måndags kom ett brev från Svenska Kennelklubben där man begär in stamtavlorna för min hund, hans bröder samt de kullar som satts till världen. Viskningarna som florerat visade sig vara sanna och denna vecka har alla stamtavlor skickats in för omregistrering.
Hur kunde det ta drygt 2 år att få ett korrekt besked? Vilken tur att den ”riktiga fadern” är frisk, vacker och en av mina absoluta favoriter! Tänk om det varit en sjuk individ!

Sperringgårdens Crown Royal "Kevin"
Photo: Charlotte Björge
Far: Sperringgården Christopher Da Vinci "Alexander"
Photo: Charlotte Björge
Jag är otroligt glad över att sanningen kom fram till slut. Till uppgiftslämnaren vill jag rikta ett stort tack, utan dig hade jag med flera fortsatt att sprida felaktiga stamtavlor - den största av synder i uppfödarsammanhang!