4 februari 2011

Till Minne av Niccelia´s Halle Berry

Vår lilla tös finns inte längre – hon var en kämpe, men efter nästan tio månader fick hon somna in i mattes famn. Jag fick samtalet för några dagar sedan och kan publicera denna så sorgliga nyhet först nu, efter att ha fått ägarnas tillåtelse.

Halle föddes till synes frisk som vilken underbar liten valp som helst, lite mindre än sina syskon men pigg som ett jehu – alltid på G! Hennes husse & matte älskade henne från första stund och allt började så där härligt som det skall när man kommer hem med sin efterlängtade valp. Halle stormtrivdes i sitt nya hem och det var så roligt att hennes ägare valde att då och då komma förbi här hemma och visa upp hennes framsteg.

När Halle var några månader fick hon symptom som gjorde oss och flertalet veterinärer förundrade. Hon fick ett par oförklarliga sår i munnen, inflammationer i sin lilla kropp och vid ett tillfälle även problem med sin päls som tidigare varit så blank och fin. Ena veckan var hon inlagd på Strömsholm och vi trodde det var slut, andra veckan var hon pigg som vanligt och klassens ljus på valpkursen – hennes husse & matte har pendlat mellan hopp och djupaste förtvivlan.

Den lilla kroppen har fått utstå penicillin & kortisonkurer, röntgen och scanning för sm. Hennes njurar, blod, lever, lungor och hjärta har kollats minutiöst. Flertalet immuntester har genomförts och ingen veterinär har kunnat ställa diagnos- det enda man varit överens om är att Halle var en kämpe med starkt hjärta. Ägarna har gjort precis allt för sin älskade valp och tillbringat 100-tals timmar på olika kliniker för att ge henne hjälp.

I söndags busade och lekte Halle som vanligt – maten gick ner på ett blink och några timmar senare blir hon plötsligt dålig, så dålig att man i ilfart åker till veterinärkliniken. Där kommer man fram till att hennes kamp får vara över och djupt chockade får ägarna åka hem utan sin lilla vackra. Utan Halle som varit en sådan glädjespridare, så go och pigg på att alltid vara just där husse & matte befunnit sig.

Det är varje uppfödares mardröm – att få en valp som inte är frisk! Alla tester som tas på de hundar som väljs ut till avel till trots. Vi vet att inte alla att små djurbarn är ämnade att leva – hur sorgligt det än är. Oftast får de bara leva några timmar, eller dagar och lämnar aldrig sin uppfödare.

Ofta pratar man inte om dessa små värnlösa som inte fick någon chans till livet. Det är alltid lättare att förmedla det positiva och underbara, hur mänskligt som helst!

Det senaste jag fick berättat för mig var ett liknande fall där man trodde att tiken kunde ha fått borrelia under sin dräktighet och på så vis orsakat valpens diffusa symptom. Jag bor lyckligtvis där det är ovanligt med fästingar, och skyddar mina hundar med de medel som finns. Till trots för detta så löper man ändå risk för sjukdomen, kanske var det just det som orsakade Halles korta liv.

Tankarna går till fina Anna & Mattias, kramar till Er båda och tack för att Ni verkligen gjorde allt för Halle Berry!

Sov gott lilla vackra tös...

13 kommentarer:

 1. Vad ska man säja....bedrövligt, inte får man vara glad för långa stunder, det ser ödet till.
  Men jag brukar tänka så här "bara min familj de nära och kära får vara friska så får man ta det här med djuren". Men ledsamt är det.
  Kraaam.

  SvaraRadera
 2. Tack Majbritt & Ingela, Era ord värmer inte bara mig - utan även de som värnade så om sin lilla valp!
  Tack även Ni som valt att på annat sätt höra av Er med berättelser om dessa små som aldrig fått uppleva vuxen ålder.
  Kram

  SvaraRadera
 3. Usch va trist och jobbigt det är när vi mister våra käraste små alldeles för tidigt!! Det finns inga tröstande ord och aldrig blir det lättare heller!

  Kram till både ägarna och dig!!

  SvaraRadera
 4. Så tragiskt för både dom som ägde lilla Halle och för dig Lotta. Att behöva mista sitt lilla knyte vid så ung ålder. Fruktansvärt.
  Finns inga ord som kan trösta Er just nu.
  Kram Gunilla
  Damehill's

  SvaraRadera
 5. Inga ord kan ersätta ägarnas stora förlust, men de kan både stärka och ge värme!
  Kram

  SvaraRadera
 6. Äntligen en uppfödare som vågar publicera en sanning många av oss skulle låta bli.

  Fortsätt så, jag själv blir inspirerad.

  All lycka med valpkullarna, de lär ju bli mkt vackra om jag får gissa.

  SvaraRadera
 7. Hej "Anonym":)
  Tack för Dina rader, är glad om Du tycker jag bidragit med något.

  SvaraRadera
 8. Tycker också att det är viktigt att lyfta fram sådant som är jobbigt och svårt. Det drabbar alla uppfödare utan undantag!

  En stor varm tröstekram till er alla runt lilla Helle.

  SvaraRadera
 9. Mycket märkligt med en "Anonym" som tycker det är bra att skriva om sanningar, men själv inte vågar stå för sitt tänkande/namn.

  SvaraRadera
 10. Maj-Britt:)

  Tack för Din tänkvärda kommentar kring inlägget från "Anonym", det ger en vink om klimatet i "vår lilla hundvärld" och manar till eftertanke!

  Vissa vågar inte outa sitt namn ens i positiva sammanhang, kanske beror det på mindre goda erfarenheter av de som inte tycker lika.

  Många följer bloggar, hemsidor o Facebook utan att någonsin skriva en åsikt. Andra pushar sin omgivning att framföra det de själva tycker, och alla har skäl till sina beteenden.

  Jag tror på att ha hög acceptans för våra olikheter.

  Just detta inlägg följdes av ett mkt fint brev, endast riktat till mig. Det gjorde mig tacksam då jag fann en stor portion ödmjukhet och värme i raderna.

  Många drabbas av sjuka hundar som de tvingats låta somna in - ämnet är känsligt och svårt att prata om och det är många som är berörda...uppfödare, hanhundsägare och inte minst de som mist sin vän!

  Jag önskar att alla som drabbas av förluster som Halles husse & matte gjorde kan prata om detta utan att vara rädda för att "stöta sig" på något vis med sin omgivning.

  Kram!

  SvaraRadera
 11. Håller med dig Lotta det skulle vara bra för rasen om alla körde med öppna kort,då får man också den respekt man förtjänar som uppfödare eller om man äger hanar som går i aveln.Tyvärr så är ju verkligheten en annan,sedan kan man ju inte styra över allt man gör sitt bästa men så händer sådana här tråkiga saker ändå,såg av en händelse i går på hunddata en tik som var parad hade varken intyg på ögon eller patella,kom från en stor kennel.Men det är en annan historia.

  SvaraRadera