12 maj 2011

ObduktionsbeskedEfter nästan sex veckors vånda har jag så äntligen fått besked från Uppsala ang Jerry Lees obduktion.

När han under dramatiska omständigheter föddes så blödde han kopiösa mängder vid naveln. Jag lyckades stoppa blödningen, men efter några dagar så utvecklades en infektion som sannolikt orsakade hans död. Eftersom han var så pytteliten och inte visade minsta svullnad så kunde jag aldrig ana att detta var anledningen till att han slutade äta och växa.

Att dosera antibiotika till nyfödda är mycket riskfyllt och då Liza behandlades så fick han antibiotika via mjölken. Det är bara att konstatera faktum, vår lille prins fick för dåliga förutsättningar för att överleva.

Någonstans är jag ändå lättad, lättad över att min tik är frisk och inte nerlusad med herpes, eller något annat som kan ställa till det för framtiden. Liza är pigg och glad och det finns ingenting som tyder på att hon inte skulle kunna få friska valpar i framtiden.

Anledningen till att jag valparna slutade växa ett par veckor innan förlossning kan man bara spekulera i – Liza var hemma på gården hela tiden och utsattes vare sig för smittorisk, eller trauma. Kanske drog hon på sig en infektion vid parningen, kanske kom den i samband med att hon rastades ngn kall kväll – eller så smittades hon via ngn död valp.

Jag känner att jag vill dela med mig av beskedet, kanske kan det bidra till något gott. Sorgen över att mista en hel efterlängtad kull valpar känns igen av många, denna gång blev det min tur.

Kramar